A használat során az üveg felületén kialakuló esetleges hibák

(Gyártói jelentés kivonata)

A repedések keletkezése

A repedéseket ioncsere okozza. A víz (H2O) és kénoxid (SOx) molekulák az égés során kölcsönhatásba lépnek egymással, és kénessav (H2SO3) vagy kénsav (H2SO4) molekulákká egyesülnek, amelyek a Li-ionok felszabadításával roncsolják az üveg felületét. Ennek következtében a hőtágulási tényező nő, ami repedések kialakulásához vezet.

Az üvegkerámia és a repedések kialakulása

Az üvegkerámiáknál elkerülhetetlen a repedések kialakulása. A Li-ionok cseréjének gyorsasága függ az égési időtől és a tüzelőanyagtól is, amelyek egyaránt befolyásolják a repedések kialakulási folyamatát.

Az ioncsere összehasonlítása különböző tüzelőanyagoknál

A Li-ionok cseréjének sebessége függ a tüzelőanyag fajtájától:

Tüzelőanyag

Könnyű fűtőolaj >> Szén > = Kerozin > = Gáz >> Fa

Ioncsere

gyors -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ lassabb

Repedések

valószínű -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ -‣ valószínűtlen

Magyarázat

Az alapanyagnak az üvegkerámia jellemzőit meghatározó néhány alkotóeleme vegyi folyamatok hatására a felszínen felbomlik. Ezeket a vegyi folyamatokat az égési gáz elemei és az üvegkerámia elemei közötti egyesülések okozzák.
Ezeknek a felbomlott alkotóelemeknek a hatására megváltozik a hőtágulási együttható az üvegkerámia felszínén, és ez okozza a repedéseket.

Ez a magyarázat világosan mutatja, hogy az üvegkerámia nem örökéletű, hanem természetes öregedési folyamatnak van kitéve. A repedések megjelenési ideje alapvetően a megfelelő tüzelőanyag használatán múlik.